U bent nu hier:

Weggegooid geld?

In het tijdschrift Skeptical Inquirer No1 van 2012 (1) staat een interessant artikel over financiering en de uitkomsten van onderzoek naar alternatieve behandelwijzen gedaan in de USA.

In 1992 werd bij het National Institutes of Health (NIH) de Office of Alternative Medicine (OAM) geopend met een startbudget van twee miljoen dollar. In 1999 werd de naam gewijzigd in National Center for Complementairy and Alternative Medicine (NCCAM). De afgelopen 20 jaar is 1,6 miljard dollar gestoken in onderzoek naar de effectiviteit van alternatieve behandelwijzen.

Wat heeft het opgeleverd?

Gelukkig zijn er degelijke resultaten van onderzoek gepubliceerd. 'Distance healing' (gebedsgenezing, telepathisch genezen of beïnvloeden van energievelden middels Reiki of Therapeutic Touch) is niet effectief bij hersentumoren en bij HIV/AIDS. Haaienkraakbeen heeft geen effect op de overlevingsduur van kankerpatiënten en vitamine E en selenium hebben geen gunstige invloed op het beloop van prostaatkanker. Magneten helpen niet bij fibromyalgie en carpaal tunnelsyndroom.
Tussen 2000 en 2011 zijn 58 klinische trials opgezet om de effectiviteit van acupunctuur te onderzoeken. Eind 2011 is er slechts één gepubliceerd: acupunctuur heeft geen gunstige invloed op depressie.

Diabetes research

Sinds 2000 is er 105 miljoen dollar uitgegeven aan onderzoek naar de effectiviteit van CAM bij diabetes. Glucosamine helpt niet en chroomsupplementen waarschijnlijk ook niet. We wachten nog op de uitslag van onderzoek naar de invloed van Reiki en vitamine C op diabetes.
Het is opvallend dat veel onderzoeksgelden zijn uitbetaald en vast staat dat het onderzoek is afgesloten terwijl er nergens gepubliceerde data te vinden zijn.

Kruidenpreparaten

Biologen, toxicologen en farmacologen kunnen ons al decennia prima vertellen wat er zoal in planten zit aan nuttige en giftige stoffen en wat de farmacologische effecten zijn. Toch heeft het NCCAM 72 miljoen dollar uitgegeven aan onderzoek naar de effectiviteit van kruidenpreparaten. Op de website van het NCCAM (2) kunt u via 'topics' en 'herbs at a glance' de resultaten bekijken. Afgezien van Sint Janskruid dat mogelijk bij lichte depressie enig effect kan hebben, wordt over 25 andere kruiden gemeld dat er geen klinisch effect van betekenis te bespeuren waren.

Toch mooi dat we dat nu heel zeker weten.

Weggegooid geld in Nederland?

In Nederland wil ZonMw in de toekomst weer geld besteden aan onderzoeksprojecten naar de effectiviteit van alternatieve behandelwijzen. In Medisch Contact, het artikel 'ZonMw's scheve schaats' (3) is beschreven hoe ZonMw de reeds lang bestaande resultaten van degelijk onderzoek negeert en projecten financiert waarvan elk weldenkend mens bij voorbaat weet dat het niet meer kennis gaat opleveren dan er al beschikbaar is. Ook in Nederland wordt dus geld weggegooid.


Literatuur:

  1. Eugenie V. Mielczarek, Engler, B.,  'Measuring Mythology: Startling Concepts in NCCAM Grants', Skeptical Inquirer, the Magazine for Science and Reason, Vol 36 No 1, January/February 2012
  2. www.nccam.nih.gov
  3. Rien Vermeulen, Frits van Dam en Cees Renckens, ZonMw's scheve schaats, Medisch Contact, 67 No 2, 13 januari 2012

Laatst gewijzigd: 2 februari 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (2)

"- binnengekomen reactie via e-mail bij de Artsennetredactie -

Geachte lezer,
Jammer dat alleen jullie eigen club kan reageren op de blog berichten, graag had ik onderstaand berichtje gepost:

De warme belangstelling van Catherine komt op mij ijskoud over. Jammer dat er mensen zijn die zo veel tijd steken in het willen bewijzen dat andere behandelmethoden niet zouden werken. Zet deze energie om in positiviteit, volgens mij bereik je daar echt veel meer mee.

Elles Velenturf, Acupuncturist
"

Redactie Artsennet, Artsennet, Utrecht - 31-01-2012 16:34

"ik vrees dat Catherine niet minder ongenuanceerd alles wat niet regulier is te lijf wil gaan als haar voorganger. Zonmw heeft juist geen geld gegeven voor onderzoek van CAM. Ik NL wordt daar uberhaupt geen geld aan uitgegeven, hoewel er interessante voorstellen zijn gedaan. Wat is er trouwens tegen negatief resultaat? kan ook erg leerzaam zijn en overbodige behandelingen schelen (vgl onderzoek over aderlatingen)."

B.R. de Klijn, arts natuurgeneeskunde, ELLECOM - 24-01-2012 22:23

Catherine de Jong

Catherine de Jong, fotografie Mariek Gaymans Catherine de Jong, fotografie Mariek Gaymans

Catherine de Jong (1956) is anesthesioloog en verslavingsarts. Zij volgde in 2011 Cees Renckens op als voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij na jarenlang bestuurslid te zijn geweest. Alternatieve behandelwijzen hebben haar warme belangstelling.


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd