U bent nu hier:

'Onwil om hernia-operatie PTED te accepteren'

Herniapatiënten geven aan veel baat te hebben bij Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie (PTED). De operatie wordt echter niet vergoed door verzekeraars. Ten onrechte, vindt orthopedisch chirurg Menno Iprenburg.

Iprenburg heeft in zijn Rugkliniek Iprenburg te Veenhuizen al vaak PTED-ingrepen uitgevoerd. Patiënten geven aan al enkele uren na de behandeling pijnvrij te kunnen bewegen. Toch willen zorgverzekeraars niet voor de kosten opdraaien. 'De vereiste twee randomized controlled trials zijn er nog niet', verklaart Iprenburg. 'En er is een zekere onwil om deze behandeling te accepteren.'

Hoge kosten

Kritiek op de hoge kosten van PTED is onterecht, vindt Iprenburg. 'Mensen zijn in gemiddeld de helft van de tijd weer terug in hun normale doen. Dat is een groot macro-economisch voordeel. En we zien heel weinig complicaties', zegt de arts in Radar.

'Het grote voordeel van deze techniek is dat het onder plaatselijke verdoving gaat. Het gaat niet ten koste van de stabiliteit, we zien weinig littekenweefsel', zegt Iprenburg verder.

Experimenteel

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) ziet PTED nog als experimenteel. Iprenburg: 'De techniek is honderdduizenden keren gedaan. Hij wordt over de hele wereld, behalve in Nederland, in toenemende mate gedaan. Dus experimenteel is het zeker niet.'

Uitzending Radar

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Details van deze uitzending

Programma Radar
Datum 7 mei 2012
Zender Nederland 1
Omroep TROS

Bron: Radar


Meer over hernia:

Datum   Titel
07-05-2015 Voorwaardelijke celstraf tegen chirurg
01-04-2015 Complexe buikwandbreuk verdient aandacht
30-07-2013 Trillingsanalyse kan schade wervelkolom bepalen
15-03-2013 Hernia op scan niet gerelateerd aan pijn
01-11-2012 Lage rughernia herstelt sneller na operatie

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Nieuwste uitzendingen in Medisch op tv

Datum Titel
14-01-2014   CNV wil stelselwijziging positie bedrijfsarts
09-01-2014   Artsen verdeeld over darmkankerscreening
06-01-2014   'De dood is een omkeerbaar proces'
20-12-2013   'Hormoonverstorende stoffen gevaarlijk voor baby'
17-12-2013   Hans Clevers licht bekroond onderzoek toe


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Meest bekeken uitzendingen

  Spierverslapper baclofen ingezet tegen alcoholverslaving

  Spierverslapper baclofen ingezet tegen alcoholverslaving Bij behandeling van alcoholverslaafden worden opmerkelijke successen geboekt met baclofen. 'Ik geloof niet dat het bij iedereen helpt, maar bij een deel van de mensen werkt het miraculeus', zegt psychiater Bram Bakker in EenVandaag. »»


  Stress in zwangerschap heeft gevolgen voor kind

  Stress in zwangerschap heeft gevolgen voor kind Kinderen van moeders die in de zwangerschap zijn blootgesteld aan angst, stress en trauma's hebben later meer kans op gedragsproblemen als depressie en ADHD. »»


  'DSM-5 leidt tot valse epidemieën'

  'DSM-5 leidt tot valse epidemieën' In mei verschijnt de herziene versie van de DSM, het diagnostisch handboek van de psychiatrie. De Amerikaanse psychiater Allen Frances, die meewerkte aan DSM-3 en -4 vreest valse epidemieën met de komst van DSM-5. »»


» Alle uitzendingen


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd