U bent nu hier:

Ggz-patiënt kan privacy opeisen in facturen

Patiënten in de ggz die gewetensbezwaren hebben tegen vermelding van hun diagnosegegevens op facturen, kunnen afdwingen die gegevens niet bekend te maken. De Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverzekeraars hebben na jarenlang juridisch getouwtrek hierover bakzeil moeten halen.

Dit meldt Zorgvisie. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de “Nadere regels” over de vermelding van declaratiecodes ggz aangepast. In deze regels staan algemeen bindende voorschriften voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Diagnosevermelding op de declaratie is niet langer verplicht. Wijzen patiënt en behandelaar vermelding van diagnosegegevens op facturen af, dan zal de registratie van de dbc ook niet in het dbc-informatiesysteem (dis) terecht komen.

Uitspraak

Naar aanleiding van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBp) op 12 maart van dit jaar heeft de Nederlandse Zorgautoriteit de regels voor facturering aan moeten passen. Een groep van psychiatrisch behandelaars had meerdere keren bezwaar aangetekend tegen de verplichting de diagnose van patiënten op de rekening en in de declaratiecode te vermelden.

Privacyverklaring

De psychiatrisch behandelaars zijn uiteindelijk in het gelijk gesteld: als patiënten zelf aangegeven hun diagnosegegevens niet op de rekening te willen, kunnen zij dat met hun behandelaar afdwingen door gezamenlijk een privacyverklaring te ondertekenen en op te sturen naar de zorgverzekeraar. NZa-woordvoerder Hanneke Miedema bevestigt dat de juridische procedures lange tijd – zo’n vijf jaar - in beslag heeft genomen.

‘Wij vinden dat de privacy bij declaratie van gegevens voldoende gewaarborgd is. Ook de mensen die bij verzekeraars declaraties behandelen hebben zwijgplicht. De rechter heeft geoordeeld dat er uitzondering gemaakt moet worden voor mensen die bezwaar hebben tegen het vermelden van de diagnosegegevens in declaraties.’

Beroepsgeheim

Psychiater Kaspar Mengelberg is een van de psychiaters die bezwaar heeft aangetekend. ‘Wij moeten de voorwaarden scheppen voor totale openhartigheid van de patiënt. Als de patiënt niet vrijuit kan spreken, kan ik niet behandelen. Het beroepsgeheim is in de psychiatrie een therapeutisch instrument. Zeker, ook een werknemer bij een verzekeraar heeft zwijgplicht over de declaraties die hij onder ogen krijgt. Maar dat is toch iets anders dan het beroepsgeheim van medici. Zij kunnen tuchtrechtelijk op dit beroepsgeheim worden aangesproken. Het beroepsgeheim is cruciaal voor de patiënt die zich onder alle omstandigheden tot een arts moet kunnen wenden.’

Bron: Zorgvisie


Meer over privacy van patiënten:

Datum   Titel
27-01-2015 Boek: Privacy in de zorg. Van wie is uw medisch dossier?
20-01-2014 Patiëntendossiers in tweedehands archiefkast
21-11-2013 'Zet privacy voorop bij ontwikkeling e-health'
29-10-2013 Vijf minuten op een mensenleven
20-09-2013 Verzuimverzekeraars schenden privacy

Laatst gewijzigd: 12 juni 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Nieuwste uitzendingen in Medisch op tv

Datum Titel
14-01-2014   CNV wil stelselwijziging positie bedrijfsarts
09-01-2014   Artsen verdeeld over darmkankerscreening
06-01-2014   'De dood is een omkeerbaar proces'
20-12-2013   'Hormoonverstorende stoffen gevaarlijk voor baby'
17-12-2013   Hans Clevers licht bekroond onderzoek toe


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Populaire berichten

Datum   Titel

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd