Oorsuizen met therapie te behandelen

Een psychologe van de Universiteit van Maastricht heeft met buitenlandse collega's een behandeling ontwikkeld voor oorsuizen. 15 procent van de bevolking lijdt aan deze aandoening. Het hinderlijke geluid verdwijnt er niet door, maar veel mensen die er last van hebben, leren ermee leven.

Het onderzoek van de Maastrichtse psychologe, Rilana Cima en collega's uit Leuven, Bristol en Cambridge, wordt vandaag gepubliceerd in The Lancet.

Studie

De studie heeft 492 volwassen tinnituspatiënten gevolg in twaalf maanden tijd. De effectiviteit met de nieuwe behandeling is vergeleken met die van de standaard behandelingsmethoden. De behandeling combineert elementen van cognitieve gedragstherapie met psychologie en audiologie. De ontwikkelde cognitieve gedragstherapie helpt de patiënten beter functioneren in het dagelijks leven. Het hinderlijke oorsuizen verdwijnt niet, maar patiënten leren er beter mee leven. 

Blootstellen

De behandelingsduur varieert van een paar maanden tot ruim een half jaar, afhankelijk van de hinder die de patiënt ervaart. 'De resultaten zijn erg goed. Mensen zijn veel minder angstig en kunnen zelfs weer werken en ook weer goed slapen', zegt Cima in Trouw. 'Mensen met oorsuizen zijn vaak panisch. Ze hebben de neiging ervoor weg te lopen, door stilte te vermijden bijvoorbeeld. Wij stellen ze er juist aan bloot. We leren ze om het suizen te accepteren.'

Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw.

Bron: Trouw, Universiteit van Maastricht


Meer over tinnitus:

Datum   Titel
27-04-2015 Tinnitus zit overal in de hersenen
19-01-2015 ‘Levenseindekliniek handelde onzorgvuldig’
15-04-2014 MRI geeft mogelijk klachten bij personeel
14-02-2014 Convenant tegen gehoorschade door muziek
24-12-2013 MRI-scan geen zin bij oorsuizen

Laatst gewijzigd: 25 mei 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd