U bent nu hier:

Zbc’s financieel in zwaar weer

Circa tweederde van de zelfstandige behandelcentra (zbc’s) heeft nog steeds geen contract met zorgverzekeraars. Zbc's zijn daardoor sinds 1 januari verstoken van inkomsten, verklaart Marijn Lamers van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).

Dit bericht Zorgvisie.

Zbc’s hebben contracten met zorgverzekeraars nodig om de geleverde zorg te kunnen declareren. Zbc's die geen contract hebben zijn daardoor ze al sinds januari verstoken van inkomsten. ‘Om de huur en hun personeel te betalen moeten zbc’s geld lenen bij banken. Maar dat is in deze tijd niet makkelijk. Banken vragen hoge rentes’, zegt Marijn Lamers van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). ‘Het water stijgt de zbc’s tot aan de lippen. Ze zitten met de handen in het haar. Ze zijn de wanhoop nabij. We hebben verzekeraars opgeroepen om voor 1 juni uitsluitsel te geven.’

Zorgverzekeraars behoedzaam

De onderhandelingen verlopen moeizaam door het akkoord dat demissionair minister Edith Schippers eind 2010 heeft gesloten met de ziekenhuizen. Schippers maakt zorgverzekeraars verantwoordelijk gemaakt voor budgetoverschrijdingen, terwijl de groeiruimte de facto nul. Dat maakt verzekeraars voorzichtig bij het afspreken van contracten. Daarnaast is er onduidelijkheid over de prijzen door de invoering van DOT (dbc’s op weg naar transparantie).

Achmea klaar met zbc's

De meeste zorgverzekeraars hebben eerst zaken gedaan met ziekenhuizen, omdat die de bulk van de zorg leveren. Pas daarna zijn ze gaan praten met zbc’s. Alleen Achmea heeft de onderhandelingen met ruim 200 klinieken bijna afgerond. Die vertegenwoordigen drie procent van de ziekenhuiszorg van Achmea. ‘We zijn rond met 95 procent van zbc’s’, verklaart woordvoerster Christine Rompa. Achmea wil niet zeggen of zbc’s omzet kwijtraken. ‘De afspraken vallen binnen het binnen onderhandelingsakkoord. Sommige zbc’s krijgen er iets bij, bij andere gaat er wat vanaf.’

Bevoorschotten zbc's

Ziekenhuizen die in geldproblemen raken kunnen bij zorgverzekeraars aankloppen om te vragen of ze gedurende de onderhandelingen geld voorschieten, in vakjargon ‘bevoorschotten’. Bij zbc’s zijn zorgverzekeraars veel terughoudender met bevoorschotten, stelt Lamers. Verzekeraar Coöperatie VGZ herkent zich niet in dat beeld. ‘Zbc’s kunnen zich tot ons wenden als ze in financiële nood verkeren. Dan zoeken we samen naar een oplossing.’

Bron: Zorgvisie


Meer over zelfstandige behandelcentra:

Datum   Titel
28-05-2014 Zelfstandige behandelcentra vrezen toekomst
27-03-2014 ‘Gun specialist ruimte voor ondernemerschap’
05-12-2013 Winstuitkering ziekenhuizen komt eraan
04-12-2013 Grote praktijkvariatie operatie rughernia
13-11-2013 Zorgverzekeraars voorkomen oprichting zbc

Laatst gewijzigd: 15 mei 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Nieuwste uitzendingen in Medisch op tv

Datum Titel
14-01-2014   CNV wil stelselwijziging positie bedrijfsarts
09-01-2014   Artsen verdeeld over darmkankerscreening
06-01-2014   'De dood is een omkeerbaar proces'
20-12-2013   'Hormoonverstorende stoffen gevaarlijk voor baby'
17-12-2013   Hans Clevers licht bekroond onderzoek toe


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Populaire berichten

Datum   Titel

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd