U bent nu hier:

Fouchier wil vogelgriepvirusonderzoek toch publiceren

Viroloog Ron Fouchier van het Erasmus MC in Rotterdam wil zijn onderzoek naar een gemuteerde variant van het vogelgriepvirus toch publiceren. Ook als de Nederlandse regering hem toestemming weigert.

Dat zegt Fouchier, hoogleraar virologie aan het Rotterdamse Erasmus MC, tegen de NOS. 'Als het aan mij ligt publiceer ik gewoon, maar ik heb te maken met veertien co-auteurs die daar allemaal mee moeten instemmen. En de Raden van Bestuur van het Erasmus MC en de Universiteit van Cambridge, onze werkgevers, ook. Het mooiste zou zijn als staatssecretaris Bleker na het overleg van maandag en dinsdag het idee dat wij een exportvergunning nodig hebben laat vallen.'

Maandag en dinsdag houdt de overheid een internationale bijeenkomst met grieponderzoekers en veiligheidsexperts, waarna een standpunt wordt bepaald.

H5N1

In november 2011 heeft Fouchier in een laboratorium een besmettelijke en dodelijk variant weten te maken van het vogelgriepvirus H5N1. Dit deed hij om, in opdracht van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit NIH, te onderzoeken of het H5N1-virus een pandemie kan veroorzaken. Hij deed zijn onderzoek bij fretten wier immuunsysteem op die van mensen lijkt. Minister van volksgezondheid Schippers wil het onderzoek geheim houden uit angst voor misbruik door terroristen.

Exportvergunning

De wetenschappers willen dat hun onderzoeksresultaten zo snel mogelijk beschikbaar komen voor andere onderzoekers. De Nederlandse regering vindt dat Fouchier vóór publicatie van zijn artikel een exportvergunning moet aanvragen. Fouchier is niet van plan een exportvergunning aan te vragen, meldt de NOS. Volgens EU-regelgeving is een vergunning nodig voor zogeheten dual use goederen, goederen die ten goede en ten kwade kunnen worden aangewend. Fouchier meent dat er een uitzondering is in de regelgeving voor fundamenteel onderzoek.

Bron: NOS


Meer over H5N1:

Datum   Titel
09-01-2014 Dode door H5N1 in Canada
11-12-2013 Vogelgriep vastgesteld in Groningen
27-09-2013 Vergunning nodig voor artikel gevaarlijk virus
26-04-2013 Vogelgriepvirus in China zeer dodelijk
05-04-2013 H7N9-virus lastiger op te sporen dan H5N1

Laatst gewijzigd: 20 april 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Nieuwste uitzendingen in Medisch op tv

Datum Titel
14-01-2014   CNV wil stelselwijziging positie bedrijfsarts
09-01-2014   Artsen verdeeld over darmkankerscreening
06-01-2014   'De dood is een omkeerbaar proces'
20-12-2013   'Hormoonverstorende stoffen gevaarlijk voor baby'
17-12-2013   Hans Clevers licht bekroond onderzoek toe


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Populaire berichten

Datum   Titel

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd