U bent nu hier:

Verplichte anticonceptie bepleit

Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, pleit voor een wettelijke regeling die in het uiterste geval ongeschikte ouders kan verplichten tot anticonceptie.

Van Vollenhoven doet deze uitspraak vanavond in het televisieprogramma 'Vader Moeder Ongeschikt' dat vanavond om 21.20 uur door Zembla wordt uitgezonden. 'Mensen zullen zeggen: "Dat gaat te ver", en ik moet eerlijk zeggen, dat zeg je ook makkelijk als je de werkelijkheid niet kent', aldus Van Vollenhoven.

Onderzoek

De Onderzoeksraad kwam vorig jaar met een rapport en onderzocht daarvoor 27 gevallen van kindermishandeling met (bijna) fatale afloop. Van Vollenhoven beseft dat het een moeilijke kwestie is, maar dat je soms tot verplichte anticonceptie moet overgaan. De ouders van die kinderen hadden volgens Van Vollenhoven geen kinderen moeten krijgen.

Jaarlijks sterven meer dan vijftig kinderen als gevolg van mishandeling.

Problematiek

In de uitzending bepleiten meerdere deskundigen overheidsingrijpen. R. Bilo van het Nederlands Forensisch Instituut, onderzocht honderden kinderen die als gevolg van mishandeling overleden zijn. Hij komt telkens dezelfde groep ouders tegen die hun kind doden: 'Als je in de literatuur kijkt lees je ook daarin dat het merendeel van deze ouders een psychiatrische problematiek heeft, alcohol en drugsverslaving of verstandelijke beperkingen heeft. Het zijn beschadigde ouders'.

Politiek

Ook S. Czyzewski, Directeur Bouman GGZ steunt de oproep om de wetgeving te maken. 'Je kunt erover klagen dat het een lastige en ethische kwestie is, dat is het, maar die vrouwen en kinderen worden aan hun lot overgelaten. Dus ik vind dat de politiek het niet kan maken om nog langer van dit onderwerp af te blijven.'

Reactie KNMG

De KNMG laat weten dat het geen voorstander is van verplichte anticonceptie. Wel deelt de KNMG de zorgen over de ernstige gevolgen van kindermishandeling. Verplichte anticonceptie stuit echter op principiële en praktische problemen, reageert de artsenfederatie.

Uitzending: 'Vader en moeder: ongeschikt’, vrijdag 13 april 2012 om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2.

Bron: Zembla


Meer over verplichte anticonceptie:

23-01-2015 Anticonceptie onder dwang geen oplossing
29-04-2012 Gedwongen anticonceptie
20-04-2012 Tom Schneider: 'Pil onder dwang laatste optie'
16-04-2012 Verplichte anticonceptie geen wapen tegen kindermishandeling
16-04-2012 Discussie over anticonceptie ongeschikte ouders in Nieuwsuur

Laatst gewijzigd: 16 april 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (2)

"Wat wel fijn is dat de prikpil dan ook wordt vergoed !!! Wanneer je als huisarts eindelijk iemand zo ver hebt dat ze accoord gaat, is het wel heel frustrerend dat de apotheek vervolgens niet levert omdat er niet betaald wordt. Ook weer met veel bellen en regelen oplosbaar (we hebben aangeboden het te betalen !! uiteindelijk bleek dat niet nodig). Graag ook aandacht daarvoor ."

J.J.M. Vincent, Huisarts, DRIEBERGEN-RIJSENBURG - 17-04-2012 10:40

"Men, d.i. in dit geval onze democratische maatschappij, moet bij deze problematiek een keuze maken tussen: de medisch-ethische-politieke correctheid óf de zeer grote kans, dat kinderen van de doelgroep zwaar getraumatiseerd door het leven moeten gaan c.q. vroegtijdig, vaak op gruwelijke wijze, het leven laten. Voor mij is de zaak duidelijk: leven c.q. levenskwaliteit gaat voor boven die immer weer optredende politieke en/of medisch-ethische correctheid. Let wel: het gaat hier om onze huidige democratische maatschappij, niet om een dictatoriaal gestuurde maatschappij. Want daar zal verplichte anticonceptie, zoals de geschiedenis ons heeft geleerd, een verschrikkelijk wapen blijken te zijn. Goede toetsing vooraf moet natuurlijk altijd plaats vinden."

A.J.M. Schipperijn, internist met pensioen, NOORDWIJK ZH - 13-04-2012 22:04

Nieuwste uitzendingen in Medisch op tv

Datum Titel
14-01-2014   CNV wil stelselwijziging positie bedrijfsarts
09-01-2014   Artsen verdeeld over darmkankerscreening
06-01-2014   'De dood is een omkeerbaar proces'
20-12-2013   'Hormoonverstorende stoffen gevaarlijk voor baby'
17-12-2013   Hans Clevers licht bekroond onderzoek toe


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Populaire berichten

Datum   Titel

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd