U bent nu hier:

Verklaring posttraumatische stressstoornis

Een neurowetenschappelijke vondst verklaart wellicht hoe posttraumatische stressstoornis (PTSS) werkt. Dit hangt mogelijk samen met een pas ontdekte rem op het emotioneel geheugen.

Volgens de neurowetenschappers houdt PTSS mogelijk verband met het mechanisme dat voorkomt dat de hersenen overspoeld worden met emotionele herinneringen. Dit kan bij PTSS-patiënten verstoord zijn.

Stressvolle herinneringen

Onderzoeker Henk Karst: 'Dit mechanisme beschermt het geheugen tegen een overload aan stressvolle herinneringen. Het betekent ook dat je het stresshormoon juist nodig hebt om ervoor te zorgen dat je niet overspoeld raakt met traumatische herinneringen.

Cortisol

'Patiënten met het posttraumatische stresssyndroom maken minder cortisol', zegt Karst. 'Onze resultaten zouden kunnen verklaren waarom deze mensen last hebben van hun herinneringen.'

Zenuwcellen

Karst keek bij muizen naar zenuwcellen in de amygdala. Dit hersengebied is betrokken is bij de opslag van emoties. Blootstelling aan cortisol maakt de zenuwcellen activer, waardoor een stressvolle herinnering wordt vastgelegd.

De activiteit van zenuwcellen in de amygdala daalt echter wanneer ze een paar uur later opnieuw in aanraking komen met het stresshormoon cortisol. Hierdoor wordt een nieuwe stressvolle ervaring niet opgeslagen.

Publicatie

De bevindingen van Henk Karst zijn inmiddels verschenen in het augustusnummer van vaktijdschrift PNAS.

Bron: UMC Utrecht


Gerelateerd:

Datum   Titel
30-12-2013 Een DBC voor stress?
28-06-2010 Stresstactiek voorspelt slagen afkickpoging
11-06-2010 Pauze overslaan is schadelijk voor gezondheid
17-12-2004 AngstHieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Dit boeit mij als verzekeringsarts en bedrijfsarts enorm. Zou dit ook meer inzicht kunnen gaan bieden in andere onbegrepen of onverklaarde mechanismen die leiden tot bijvoorbeeld vermoeidheidssyndromen of 'whiplash'? En kunnen leiden tot toepasbare behandelstrategieën?"

R.J. van den Oever, NOORDWIJK ZH - 01-09-2010 17:00

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd