U bent nu hier:

Molecuul kan zenuwschade herstellen

Onderzoekers hebben moleculen geïdentificeerd die zenuwschade kunnen herstellen. Dit biedt mogelijkheden voor een nieuw medicijn voor dwarslaesies. Tot dusverre zijn er nog geen goede geneesmiddelen voor dwarslaesies.

Promovendus Kasper Roet gebruikte het zenuwstelsel van het reuksysteem. Dit zenuwstelsel bezit de unieke eigenschap dat het volledig kan herstellen na een beschadiging.

OEC's

In het reuksysteem zitten olfactory ensheathing cells (OEC's), die de groei van herstellende zenuwuitlopers terug naar de hersenen begeleiden en stimuleren. Roet onderzocht welke moleculen in deze cellen betrokken zijn bij dit herstel, omdat ze mogelijk gebruikt kunnen worden voor een medicijn voor dwarslaesies.

Moleculen

Roet bracht eerst in kaart welke veranderingen op moleculair niveau plaatsvinden tijdens het herstel van zenuwen. Daarna onderzocht hij in kweekschaaltjes het belang van de voor zenuwherstel meest veelbelovende, ruim honderd, moleculen. Hij maakte gebruik van virussen waarmee DNA in cellen is in te brengen.

Ruggenmerg

Roet ontdekte dat één van de moleculen herstel van schade in het ruggenmerg van ratten bevordert. Dit molecuul is belangrijk voor de beschikbaarheid van vetachtige stoffen, die een belangrijke bouwsteen zijn voor de groei van zenuwuitlopers.

ATP

Verder blijkt dat OEC's een molecuul maken dat een belangrijke rol kan spelen in het verwijderen van de voor zenuwcellen giftige stof adenosine trifosfaat (ATP), na implantatie in een dwarslaesie. De stof ATP is brengt signalen over tussen cellen. Als het in hoge concentraties vrijkomt, zoals bij een dwarsleasie, heeft het een schadelijk effect op zenuwcellen.

Geneesmiddel

Verder onderzoek moet uitwijzen of deze moleculen gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van een medicijn voor dwarslaesies.

Proefschrift

Kasper Roet promoveerde op 12 december aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift 'Understanding the neural repair promoting properties of olfactory ensheathing cells: Towards a treatment for spinal cord injuries'.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam


Meer over dwarslaesie:

Datum   Titel
29-01-2015 Hersteld gevoel in penis bij lage dwarslaesie
29-11-2013 Tongpiercing kan rolstoel besturen
14-05-2013 Welzijn na dwarslaesie verbetert in eerste jaren
28-03-2013 Aanknopingspunten voor herstel zenuwschade
16-05-2012 Herstel handfunctie na dwarslaesie

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd