U bent nu hier:

'Huisarts moet artrosepatiënt laten bewegen'

Patiënten met overgewicht en heupartrose zijn gebaat bij een beweeg- en afvalprogramma. Internationale richtlijnen schrijven dit ook voor. Toch krijgt slechts één op de tien Nederlandse patiënten zo'n behandeling.

Dit toont Nienke Paans aan in haar proefschrift. Een behandeling die gericht is op bewegen en afvallen leidt tot een beter lichamelijk functioneren en minder pijn. Paans pleit bovendien voor meer aandacht voor bewegen en afvallen na plaatsing van een heupprothese.

Vicieuze cirkel

Volgens Paans dreigen patiënten in een vicieuze cirkel te belanden als ze niet bewegen. 'Als het lopen pijn doet vanwege de artrose, gaan mensen beweging vermijden en blijven ze in de stoel zitten. Dan bestaat de kans dat hun gewicht toeneemt. Door dit gebrek aan bewegen, met daarbij de extra belasting van het gewicht op het heupgewricht, zullen de klachten toenemen'.

Effect voorafgaand aan operatie

Deelname aan een beweeg- en afvalprogramma vóór plaatsing van een kunstheup leidt tot verbetering van het zelfgerapporteerde lichamelijk functioneren, blijkt uit Paans' onderzoek. Het leidt bovendien tot beter loopvermogen, een gewichtsafname van gemiddeld 5,6 kilo en 3,3 procent minder lichaamsvet.

'Zo bied je meer dan alleen pijnbestrijding', zegt Paans. 'Bovendien kan het leiden tot uitstel van de heupoperatie, wat gunstig is omdat een kunstheup maar 10 tot 15 jaar meegaat.'

Richtlijn voor de huisarts

Artsen denken dat patiënten na een heupoperatie vanzelf meer gaan bewegen, omdat dit weer mogelijk is. Die veronderstelling klopt niet, concludeert Paans. Daarom moeten huisartsen beter ondersteund worden in hun medisch beleid bij heupartrose voorafgaand aan een operatie. Bijvoorbeeld met een nieuwe richtlijn, waarin bewegen en afvallen een belangrijke plek hebben.

Proefschrift

Nienke Paans promoveert 20 juni op haar proefschrift 'Patients with hip osteoarthritis. Body weight and life style before and after arthroplasty' aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: UMC Groningen


Meer over :

Datum   Titel
17-12-2014 Huisartsen niet blij met Mededingingswet
17-12-2014 Hendrik Wiegersma, dorpsarts en schilder
16-12-2014 Geen contract, 20 procent minder inkomsten
15-12-2014 Meer huisartsen weigeren contract
10-12-2014 LHV en Verenso ondertekenen convenant

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd