U bent nu hier:

Hartschade na kinderkanker eerder op te sporen

Hartschade na het overleven van kinderkanker is eerder op te sporen. Door gebruik te maken van bloedonderzoek gericht op cardiale biomarkers en een nieuwe echocardiografische techniek kan hartschade door anthracyclines eerder ontdekt worden.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Annelies Mavinkurve-Groothuis. Bij zowel de overlevers van kinderkanker als de kinderen tijdens behandeling, is sprake van verhoogde waarden van de cardiale biomarkers. Dit duidt op hartschade.

Hartfunctie

Ook is de hartfunctie, gemeten met strain imaging, bij survivors en bij patiënten duidelijk verlaagd. Het is echter de vraag of deze hartschade en verslechterde hartfunctie uiteindelijk leiden tot klachten. De genoemde methoden helpen om dit op te sporen en het zo nodig te behandelen in een vroege fase.

Proefschrift

Annelies Mavinkurve-Groothuis promoveert 12 juni op haar proefschrift 'Anthracycline-induced cardiotoxicity. Early detection with new strategies'.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen


Meer over kinderoncologie:

Datum   Titel
01-07-2014 Kinderoncologisch centrum van start in Utrecht
14-10-2013 LATER voor LATER 2013; Survivors kinderkanker lean in!
26-09-2013 Pleidooi voor multi-targeted therapie bij kinderhersentumoren
18-04-2013 Veel late effecten na kinderkanker
15-01-2013 Genezingskans bij AML sterk toegenomen

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd