U bent nu hier:

Start- en stopbalans verstoord bij parkinson

Bewegingsproblemen bij parkinsonpatiënten ontstaan door achteruitgang in de hersenfunctie die de balans tussen starten en stoppen van de spieren aanstuurt, in combinatie met achteruitgang in de verwerking van wat de ogen waarnemen.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Carolien Toxopeus, die de hersenactiviteit bij bewegingsproblemen onderzocht. De heersende gedachte is dat er vooral sprake zou zijn van teveel remming van beweging.

Bewegingstaken

Om de rol van verschillende hersengebieden bij beweging te bepalen, liet Toxopeus gezonde proefpersonen in een experiment bewegende vierkantjes volgen op de computer. De proefpersonen gebruikten een joystick en voerden hiermee verschillende bewegingstaken uit, zoals snelle start- en stopbewegingen van de pols, en doelgerichte en vloeiende bewegingen.

Toxopeus stelde vast dat starten en stoppen van beweging verschillend geregeld worden door de hersenen.

Verandering hersenactiviteit

Ten opzichte van gezonde proefpersonen lieten parkinsonpatiënten bij alle bewegingstaken veranderingen in hersenactiviteit zien. Vloeiende bewegingen konden patiënten met de ziekte van Parkinson niet meer goed uitvoeren. Ook waren de onderarmspieren bij de patiënten veel meer constant actief dan bij gezonde personen.

Samenwerkende spieren

Patiënten met parkinson zijn minder goed in staat om de juiste samenwerkende spieren te selecteren voor een geleidelijke aanspanning, concludeert de promovenda. Zij kunnen de balans tussen starten en stoppen van beweging niet goed afstemmen op een voorgenomen beweging. Hierbij spelen veranderingen in hoe de hersenen zintuiglijke informatie doorgeven aan andere delen in de hersenen waarschijnlijk een rol.

Proefschrift

Carolien Toxopeus promoveert 6 juni op haar proefschrift 'The organization of initiation and inhibition of movement: linking muscle and brain in healthy subjects and patients with Parkinson disease'.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Meer over ziekte van parkinson:

Datum   Titel
17-02-2015 Boek: Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen
16-10-2014 Parkinson begint mogelijk in de darmen
11-09-2014 ParkinsonNet steekt de oceaan over
26-08-2014 Stripboek over parkinson
24-03-2014 ParkinsonNet als goed voorbeeld

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd