U bent nu hier:

Crisishulp bij dementie schiet tekort

Bij 61 procent van de mensen met dementie blijft crisishulp uit, terwijl daar wel behoefte aan is. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL en Alzheimer Nederland onder 2400 mantelzorgers. Hoewel mantelzorgers de professionele zorg over het algemeen niet slecht beoordelen, laat die hen op kritieke momenten in de steek.

Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland, is verontrust. 'We zien dat bijvoorbeeld agressieve of onrustige patiënten te laat crisishulp krijgen, terwijl er sprake is van een onhoudbare situatie.'

Hulp

Ruim 60 procent van de mantelzorgers die het afgelopen jaar behoefte had aan crisisbegeleiding thuis of een spoedopname in een verpleeg- of verzorgingshuis, kreeg deze hulp niet. Bij mensen die wel crisishulp kregen, kwam deze in 15 procent van de gevallen te laat, schrijft het NIVEL in een persbericht.

Huisarts sneller doorverwijzen

Minstens één op de vijf patiënten krijgt te laat een diagnose, waardoor ze gemiddeld 14 maanden rondlopen zonder diagnose. Bijna een vijfde van de mantelzorgers vindt dat de huisarts na de eerste ‘niet-pluis signalen’ niet snel genoeg heeft doorverwezen voor diagnostisch onderzoek.

Alarmsignalen

'Huisartsen, maar bijvoorbeeld ook thuiszorgmedewerkers of ouderenadviseurs, moeten meer alert zijn op alarmsignalen als ernstige vergeetachtigheid, veranderingen in gedrag of stemming', zegt NIVEL-programmaleider Anneke Francke. Veertien maanden vanaf de eerste klachten tot de diagnose is een gemiddelde. In het onderzoek werden ook gevallen beschreven waar het tot wel 6 jaar duurde.

Dagelijkse druk

Er zijn op dit moment 250.000 mensen met dementie in Nederland. De dagelijkse zorg voor hen ligt nu voor een groot deel bij hun partners of kinderen. Het onderzoek laat zien dat de druk op de schouders van deze mantelzorgers onverminderd zwaar is ten opzichte van peilingen uit 2006 en 2008. Net als in 2008 voelt een op de tien zich ‘zeer zwaar belast’ of ‘overbelast’ en ruim een derde ‘tamelijk zwaar belast’.

'Dementie is een vreselijk ingrijpende ziekte. De druk op mantelzorgers is daarom niet makkelijk te verminderen. Wat we wel kunnen doen is de belastbaarheid vergroten zodat ze de zorg beter aankunnen', aldus Broekema van Alzheimer Nederland.

Bron: NIVEL

Meer over mantelzorg:

Datum   Titel
20-05-2015 Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
Inloggen
Kortdurende opname ouderen onnodig complex
13-05-2015 Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
Inloggen
Dementiepatiënt geeft eigen leven rapportcijfer
13-05-2015 Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
Inloggen
Ambacht van huisarts gaat verloren
15-10-2014 'VNG probeert mantelzorg toch te verplichten'
24-09-2014 Slechts het topje

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (3)

"Helaas wordt het probleem van de crisisbedden alleen maar groter zolang de overheid maar blijft roepen dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen en er dus plaatsen in verpleeghuizen worden wegbezuinigd. Maar als de mensen dan nog thuis wonen wordt er ook nog vergeten dat dan crisisopvang goed geregeld moet zijn. Helaas kosten goede adequate regelingen voor crisisopvang ook geld maar hier geldt heel duidelijk: "de cost gaet voor de baet uit" en dit zal op den duur dus goedkoper zijn."

A. van Strien-van Merkestein, specialist ouderengeneeskunde, ZOETERMEER - 05-06-2012 09:22

"Die opmerking van de "jonge huisarts" geeft de machteloosheid weer van de huisarts die geconfronteerd wordt met een urgente hulpvraag waar vrijwel geen oplossing voor is buiten kantoortijden. (Alleen een oneigenlijke ziekenhuisopname). Zelfs binnen kantoortijden is een acute opname in een (PG) verpleeg/verzorgingshuis een crime. Het kost gemiddeld 3 uur tijd aan bellen, en dan heb je geluk als je een opname binnen twee dagen en binnen een straal van 50km geregeld hebt. En het weekend begint in de meeste huizen al op vrijdagmiddag. En dit ondanks het officiele noodbeddensysteem van de verpleeghuizen. Soms is de thuiszorg bereid om meer momenten zorg te verlenen, maar vaak is de zorg al maximaal of kampt de thuiszorg met te weinig inzetbaar personeel. Geef 'die jonge huisarts' dan niet de schuld dat die het zorgprobleem niet kan oplossen als er geen manieren zijn om het op te lossen. "

S. Wierckx-Mentink, huisarts, DRIEBERGEN-RIJSENBURG - 01-06-2012 22:54

"Heel blij ben ik met de uitkomsten van dit onderzoek en ik hoop dat het uiteindelijk leidt tot een betere ondersteuning van mantelzorgers op kritieke momenten. Uit ervaring weet ik helaas dat dit ernstig tekort schiet en de toch al overbelaste mantelzorgers zich buiten kantooruren geen berope kunnen doen op een zorginstantie. De jonge huisarts vertelt doodleuk dat de mantelzorger en er dan 's nachts maar bij moet blijven, ongeacht een eigen gezin, baan etc. Hier is veel winst te boeken. "

M.T.W. Huntink-Sloot, anesthesioloog, LIEVELDE - 01-06-2012 16:21

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd