U bent nu hier:

Magnesium helpt niet na SAB

Patiënten met een subarachnoïdale bloeding (SAB) hebben geen baat bij magnesiumzout. Neurologen van het UMC Utrecht hoopten met het zout hersenschade na de beroerte te voorkomen.

Tussen 2004 en 2011 onderzochten de neurologen 1200 patiënten met een SAB. Naast de gewone behandeling gaven ze de helft van de patiënten via een infuus magnesiumzout. De andere helft van de patiënten kreeg alleen een normaal infuus. Na drie maanden vergeleken ze de gezondheid van de beide groepen.

De patiënten die ook magnesium kregen, waren niet beter af dan de patiënten die de standaardbehandeling kregen. In beide groepen liep de bloeding voor ongeveer een kwart van de patiënten slecht af, ze konden erna niet langer zelfstandig functioneren of overleden.

Anders verwacht

'Wij vinden het erg jammer dat magnesium niet helpt bij deze kwetsbare patiënten', reageert neuroloog Sanne Dorhout Mees. Zij is eerste auteur van het artikel in The Lancet. 'Op basis van proefdieronderzoek en kleinere patiëntenonderzoeken hadden we verwacht dat mensen met magnesium minder hersenschade zouden oplopen.

Definitieve klinische trial

Vanwege de hoge kwaliteit en de grootte is het Utrechtse onderzoek volgens Dorhout Mees het laatste woord over het beschermende effect van magnesium na een beroerte. Twee Amerikaanse neurologen bevestigen dat in The Lancet. Zij noemen het Utrechtse onderzoek 'de definitieve klinische trial'. Verschillende ziekenhuizen, vooral in het buitenland, geven patiënten nu al wel magnesium om hersenschade tegen te gaan.

Hersencellen beschermen

Magnesium zou hersencellen kunnen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van een SAB. Eerder onderzoek van het UMC Utrecht bij bijna 300 patiënten liet zien dat magnesium de kans op nieuwe herseninfarcten verminderde en de gezondheid van patiënten verbeterde.

Proefschrift

Sanne Dorhout Mees promoveert 7 juni op haar proefschrift 'Complications and therapy after subarachnoid haemorrhage'.

Bron: UMC Utrecht


Meer over subarachnoidale bloeding:

Datum   Titel
13-01-2014 Hoofdpijn

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd