U bent nu hier:

Effect ondervoeding foetus op vetstofwisseling onderzocht

Groeivertraging in de baarmoeder leidt niet tot significante aanpassingen in de foetale vetstofwisseling, zoals de aanmaak van cholesterol en vetzuren. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Hester van Meer.

Naast deze bevinding bij mensen, keek Van Meer ook naar zwangere muizen. Daarbij bleek dat een eiwitarm dieet tijdens de zwangerschap heeft geen effect op het transport van cholesterol van moeder naar foetus of op de vetstofwisseling in de foetus in de laatste fase van de zwangerschap.

Toedienen

Het toedienen van een farmacologische stof aan zwangere muizen die de werking van LXR activeert, leidde in de muizenfoetussen tot sterke veranderingen op het vetmetabolisme. Deze werken echter nauwelijks door tot in de jongvolwassenheid.

Langetermijneffecten

De studies tonen aan dat langetermijneffecten van ondervoeding van de foetus op de vetstofwisseling niet verklaard worden door foetale aanpassingen in de vetstofwisseling.

Proefschrift

Hester van Meer verrichte haar onderzoek aan de afdeling Kindergeneeskunde van het UMCG. Ze promoveerde 16 mei op haar proefschrift 'Fetal and neonatal environment: effects on bile acid and lipid metabolism'.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Meer over foetale groei:

Datum   Titel
09-09-2014 Internationale groeistandaard foetus en neonaat
22-10-2013 Opsporing foetale groeivertraging
28-06-2012 Kleinere foetus door werkbelasting moeder
07-02-2009 Foetale groeibeperking
07-02-2009 Foetale biometrie

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd