U bent nu hier:

Behandeling diabetes bij ouderen schiet tekort

De levensverwachting van oudere diabetespatiënten neemt niet af door een te lage bloeddruk, terwijl dit bij jongere patiënten wel het geval is. Ook andere risico's voor hart- en vaatziekten, zoals afwijkend cholesterol, hebben bij oudere patiënten een andere betekenis.

Het lijkt daarom niet zinvol om ouderen op dezelfde manier te behandelen als jongere patiënten met diabetes mellitus type 2. Dit stelt promovendus Gijs Landman.

Risicocalculator

Verder blijkt de meest gebruikte risicocalculator voor overlijden door hartproblemen bij diabetespatiënten onbetrouwbaar.

Landman heeft daarom een nieuwe methode ontwikkeld die het risico beter voorspelt. Deze methode houdt onder meer rekening met de nierfunctie van de patiënt.

Metformine

Uit Landmans onderzoek blijkt ook dat het veelgebruikte diabetesmedicijn metformine de kans op sterfte door kanker mogelijk vermindert.

Proefschrift

Gijs Landman promoveert 9 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van zijn proefschrift is: 'Mortality predictors in patients with type 2 diabetes'.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Meer over diabetes:

Datum   Titel
23-06-2014 Diabetes, werken en ramadan: een onhandige combinatie
30-05-2014 Zelfs tijdelijk gewichtsverlies positief effect
29-05-2014 Medische info op Wiki onbetrouwbaar
19-05-2014 Servier belooft vergoeding slachtoffers Mediator
08-05-2014 Placebo - Emile Keuter

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd