U bent nu hier:

Handhygiëne in ziekenhuis zelden nageleefd

De richtlijnen voor handhygiëne in ziekenhuizen worden niet goed nageleefd. Slechts 20 procent van de regels wordt daadwerkelijk in acht genomen. Artsen en verpleegkundigen verschillen hierin niet.

'Dat houdt in dat op elke vijf voorgeschreven handenwasmomenten slechts één keer echt wordt gewassen', verklaart promovenda Vicky Erasmus. Zij deed een steekproef in 24 Nederlandse ziekenhuizen.

Gedrag van collega's

Handhygiëne wordt beïnvloed door de omgeving, het gedrag van collega's, gewoonte en kennis van de richtlijnen, blijkt uit het onderzoek. Voor verpleegkundigen speelt het gedrag van collega's een grote rol.

Slimme inrichting

Verder blijkt het vaak lastig om richtlijnen na te leven door onhandig ingerichte kamers. Erasmus: 'Naast educatie en feedback geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan het sociale proces, bijvoorbeeld met rolmodellen.'

'Goede gewoontes kunnen worden bevorderd door de omgeving zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door handalcohol dispensers altijd gemakkelijk voorhanden te laten zijn.'

Ziekenhuisbacteriën

Een deel van de ziekenhuisinfecties is te voorkomen door strikte naleving van hygiënevoorschriften. De IGZ liet daarom afgelopen jaar weten dat het strenger zal controleren op naleving van deze regels.

Proefschrift

Vicky Erasmus promoveert 25 april op haar proefschrift 'Compliance to Hand Hygiene Guidelines in Hospital Care. A stepwise behavioural approach' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

» Dossier infectieziekten

Bron: Erasmus MC


Meer over ziekenhuishygiëne:

Datum   Titel
16-04-2013 'Benadruk positieve effect van handhygiëne'
05-04-2013 Jan Klein: hiërarchie ziekenhuis hindert hygiëne
27-03-2013 Optimaliseren handhygiëne vermindert MRSA
06-12-2012 Strenge aanpak MRSA succesvol
24-09-2012 'Cultuur ziekenhuis ongeschikt om elkaar aan te spreken'

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Niks nieuws dus. Semmelweiss vocht al tegen de bierkaai. De enige remedie lijkt zo langzamerhand te worden: beloning en straf."

M. Vasbinder, medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spain - 28-04-2012 14:33

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd