U bent nu hier:

'Ondersteun nierpatiënt al in vroeg stadium'

De opvattingen van nierpatiënten over hun ziekte, de behandeling en de steun die zij ervaren, zijn belangrijk voor gevoel van autonomie, eigenwaarde en zelfs om aan het werk te blijven. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Daphne Jansen.

Jansen stelt dat een interventie gericht op het stimuleren van helpende opvattingen en sociale interacties uitvoerbaar is en kan bijdragen aan behoud van dagelijkse activiteiten, zoals betaald werk en autonomie.

Dagelijks leven

'Mensen met een chronische nierziekte hebben vaak het gevoel dat ze in het dagelijks leven niet de dingen kunnen doen, die ze willen. Het is belangrijk ze al in een vroeg stadium van de ziekte te ondersteunen', zegt Jansen. Nierpatiënten werken minder vaak dan de algemene bevolking en zijn ook op andere terreinen minder actief. Vooral dialyse blijkt lastig te combineren met werk en andere activiteiten.

Cursus Sterk door werk

Jansen en collega's ontwikkelden de cursus Sterk door werk. Deze helpt nierpatiënten samen met hun naasten de ziekte in te passen in hun dagelijks leven. De cursus voorziet ook in een praktisch stappenplan om actief en aan het werk te blijven. De cursus is getest op uitvoerbaarheid en aangeboden in dialysecentra. Deelnemers, betrokken cursusleiders en zorgverleners zijn positief.  

Proefschrift

Daphne Jansen promoveert 16 april op haar proefschrift 'Living with Chronic Kidney Disease. The role of illness perceptions, treatment perceptions and social support'.

Bron: Universiteit Utrecht, NIVEL


Meer over nieren:

Datum   Titel
09-03-2015 Crowdfunding voor journalistiek onderzoek orgaanhandel
01-10-2014 Cahier: Je nier of mijn leven
02-04-2014 NSAID’s vaak onveilig gebruikt
12-03-2014 Al die inspanningen om meer orgaandonoren te werven helpen niet
06-02-2014 Een levensgevaarlijk experiment in de spoedzorg

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd