U bent nu hier:

PWA ziet vaatafwijkingen bij auto-immuunziekte

Pulse wave analyse (PWA) is geschikt om vroege vaatafwijkingen op te sporen bij patiënten met systemische auto-immuunziekten, zoals reuma, lupus en de ziekte van Wegener. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Hans Nienhuis.

De elasticiteit van de slagaderen is verlaagd bij patiënten met systemische auto-immuunziekten die nog geen slagaderverkalking hebben, toont Nienhuis aan.

Drukgolven

Bij PWA wordt een drukmetertje op de polsslagader geplaatst. Dit registreert drukgolven die bij de hartslag ontstaan. Met een natuurkundig model kan de elasticiteit van de slagaderen worden afgeleid.

Versuikerde eiwitten

Nienhuis concludeert ook dat de stapeling van versuikerde eiwitten (advanced glycation end products; AGE's) bij patiënten met systemische auto-immuunziekten verhoogd is.

Voorspellende waarde

Verder wijst Nienhuis op een genetische verandering in de receptor voor AGE's. Die verhoogt het risico op reuma en lupus en voorspelt mogelijk het risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met reuma.

Nader onderzoek

Uit nader onderzoek moet blijken of PWA het risico op slagaderverkalking kan helpen voorspellen. Ook kan dan worden gekeken of behandeling gericht op verminderde stapeling van AGE's slagaderverkalking kan remmen of voorkomen.

Proefschrift

Hans Nienhuis promoveert 14 maart te groningen op zijn proefschrift 'Atherosclerosis in systemic autoimmune diseases. Early markers and risk factor'.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Meer over auto-immuunziekte:

Datum   Titel
15-01-2014 Cytokinen remmen beloningssysteem
01-11-2013 Geruststelling over PIP-implantaten 'kort door de bocht'
06-06-2013 Eiwit HMGB1 marker voor ziekteactiviteit SLE
08-05-2013 Transfusie van regulatoire T-cellen onderzocht
12-11-2012 Dendritische cellen geschikt voor therapie auto-immuunziekte

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd