U bent nu hier:

Basis voor vroege opsporing dikkedarmkanker

Recent onderzoek naar dikkedarmkanker verduidelijkt welke biologische processen en stofwisselingsprocessen een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte. Uit het onderzoek blijkt ook hoe de genen op chromosoom 20q betrokken zijn.

Met haar onderzoek legt promovenda Anke Sillars-Hardebol de basis voor het ontwerpen van moleculaire testen voor de vroege opsporing van dikkedarmkanker.

Processen

Sillars-Hardebol identificeert diverse biologische en metabole processen die in activiteit verschillen tussen carcinomen en adenomen. Zo noemt ze chromosomale instabiliteit, proliferatie, differentiatie, invasie, stroma-activatie, angiogenese en vetzuurmetabolisme.

Daarnaast onderscheidt zij belangrijke genen die betrokken zijn bij deze processen.

Proefschrift

Anke Sillars-Hardebol promoveert 12 maart aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift 'Chromosome 20q genes in the pathogenesis of colorectal cancer'.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam


Meer over dikkedarmkanker:

Datum   Titel
13-09-2013 Nieuwe test verlengt leven darmkankerpatiënten
03-09-2013 Elektronische neus ruikt darmkanker in poep
10-07-2013 Beter zicht op uitzaaiing dikkedarmkanker
01-05-2013 Betere behandeling dikkedarmkanker mogelijk
15-04-2013 Nieuw subtype dikkedarmkanker geïdentificeerd

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd