U bent nu hier:

Depressie en angst gaan altijd samen bij pubers

Depressie en angst ontwikkelen zich tijdens de vroege adolescentie tegelijk. Daarom zijn aparte online behandelingen wellicht niet nodig, oppert promovenda Willemijn Hoek.

De Amsterdamse promovenda acht het onwaarschijnlijk dat depressieve pubers geen angstsymptomen vertonen en andersom, onafhankelijk van sekse of de mate van klachten.

Effectief onderzoek lastig

Hoek keek naar de effectiviteit van online interventies bij adolescenten met depressie- en angstklachten. Tijdens haar onderzoek gaven veel adolescenten aan dat de verplichte ouderlijke toestemming een drempel was voor deelname. Dit maakt effectief onderzoek vrijwel onmogelijk, stelt Hoek.

Validiteit van onderzoeken

Hoek vraagt zich af hoe valide de uitkomsten zijn van studies naar online interventies voor depressie en angst bij adolescenten. Ze vond geen bewijs dat de behandeling klachten vermindert. Door de kleine steekproef kan Hoek echter geen harde uitspraken doen over haar bevindingen.

Proefschrift

Willemijn Hoek promoveerde 1 maart 2012 op haar proefschrift 'Subclinical Depression and Anxiety in Adolescence: Developmental Trajectories and Online Intervention' aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam


Meer over depressie en angst:

Datum   Titel
28-05-2014 Astma onder controle helpt ook de geest
08-01-2014 Mindfulness even effectief als CGT
09-12-2013 Telemonitoring vermindert angst en depressie
06-07-2013 Etniciteit krijgt te veel nadruk in ggz
15-04-2013 'Een beetje stress is goed voor het geheugen'

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd