U bent nu hier:

Uitstrijkje vergroot kans overleving

Wanneer de diagnose baarmoederhalskanker na een uitstrijkje wordt geconstateerd is er meer kans op genezing dan wanneer de diagnose wordt vastgesteld op basis van sympomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Institute waarbij 1.230 vrouwen met baarmoederhalskanker acht jaar lang zijn gevolgd, zo schrijft Trouw.

Uitstrijkje of symptomen

Bij de vrouwen die een uitstrijkje lieten maken, bleek 92 procent te zijn genezen van de ziekte. Bij de vrouwen die de diagnose kregen op basis van hun symptomen lag de genezingskans op 66 procent.
In Nederland worden vrouwen van 30 tot 60 jaar elke vijf jaar uitgenodigd voor een uitstrijkje.

Bron: Trouw


Gerelateerd:

Datum   Titel
08-04-2015 RIVM: ‘Nieuwe test baarmoederhalskanker goede keuze’
26-01-2015 Dankzij prostaatkankerscreening 300 minder sterfgevallen
22-01-2015 Geen verband tussen HPV-vaccin en MS
01-12-2014 Zelftest op HPV verhoogt deelname bevolkingsonderzoek
17-09-2014 Urinetest bruikbaar voor HPV-screening
11-07-2014 HPV-vaccin ook inzetbaar tegen anale kanker
07-03-2014 ‘Screen homo’s met hiv op anuskanker’
30-01-2014 Voortaan nog maar twee prikken tegen HPV
05-11-2013 HPV-test beter dan traditionele uitstrijkje
04-11-2013 HPV-screening voorkomt meer kanker dan uitstrijkjeHieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Dat de kans om baarmoederhalskanker te overleven groter is wanneer de diagnose wordt gesteld naar aanleiding van een uitstrijkje dan wanneer dit op basis van symptomen gebeurt is nauwelijks opmerkelijk te noemen. Vrouwen die zich met klachten melden zullen haast per definitie een slechtere prognose hebben dan symptoomvrije vrouwen.

Wat wij natuurlijk graag vernemen is of vrouwen die deelnemen aan het landelijke screeningsprogramma minder kans hebben om aan baarmoederhalskanker te overlijden dan vrouwen die hieraan niet deelnemen. Helaas hierover in dit bericht geen enkele mededeling.

Een spannende zoektocht naar de oorspronkelijke bron van dit bericht leidt de lezer eerst van Artsennet naar Trouw. In dit dagblad wordt verwezen naar Gezondheidsnet.nl, alwaar men naar BBC News verwijst, waar blijkt dat de echte bron nota bene het BMJ is!

Ook in het BMJ kunnen de auteurs het overigens niet laten om eerst de meest indrukwekkende cijfers te presenteren: een 'statistically significant difference in cure of 26% when women with screen detected cancer were compared with symptomatic women'. Gelukkig hebben zij vervolgens wel verder gekeken dan hun neus lang is. 'Symptomatische vrouwen' overleefden significant vaker (14%) wanneer zij deelnamen aan een screeningsprogramma, dan wanneer zij te laat of niet een uitstrijkje lieten maken.

Van een medische nieuwsrubriek als Artsennet verwacht ik een precieze bronvermelding - indien mogelijk van een medisch wetenschappelijk tijdschrift. Ik verwacht bovendien dat klinisch relevante uitkomsten worden gepresenteerd en zit niet te wachten op het herkauwen (hoe verleidelijk en begrijpelijk misschien ook) van pseudo-uitkomsten."

B. van Pinxteren, huisarts, DE MEERN - 06-03-2012 06:25

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Minister voor Preventie gezocht

  Reactie: 'NB e-mailadres is veranderd! Het CHD-adres bestaat niet meer. Goede e-mailadres: PAdeGenestet@gmail.com'  »»


  Griekse George

  Reactie: 'Ja, leuke vent, die George. Zoals veel Grieken vrolijk, lachend, stoïcijns en altijd vriendelijk voor z'n klanten. Het i...'  »»


  Welkom in mijn zenpraktijk

  Deze reactie is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
  Reactie: 'Dromen bestaan! Ik ben HAIO maar dit inspireert me...'  »»


  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Zo voelt en zo is het; heel goed verwoord, Sander! Dit verslag is een "must" voor iedereen die hiermee te maken krijgt....'  »»


  Tekort aan doktersassistenten in huisartsenzorg

  Reactie: 'Ik vind het heel bijzonder, als erkend leerbedrijf men zelden of nooit een studente doktersassistente aanbied. De dames ...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd