U bent nu hier:

Koolzuur brengt schade kleine bloedvaten in beeld

Doorbloeding van de hersenen neemt bij een vernauwde halsslagader niet toe als de patiënt koolzuur inademt, terwijl dit bij gezonde personen wel het geval. Het niet toenemen van de doorbloeding wijst op schade aan kleine bloedvaten die verder onzichtbaar is.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jorn Fierstra, die de hersenen met functionele MRI-scans bekeek. Deze onzichtbare schade verslechtert wel het neuropsychologisch functioneren, zoals het geheugen.

Vergelijken

Fierstra hoopt een onderzoek op te zetten om de MRI-meting van doorbloeding te vergelijken met de huidige methode, waarbij radioactiviteit nodig is.

Proefschrift

Jorn Fierstra promoveert 1 maart op zijn proefschrift 'Clinical and anatomical consequences of impaired cerebrovascular reserve as detectable by quantitative functional MR imaging'.

Bron: Universiteit Utrecht


Meer over hersenschade:

Datum   Titel
20-11-2013 Twee herstelmechanismen na traumatisch hersenletsel
07-05-2013 MRI voorspelt hersenschade na beroerte
23-04-2013 Oorzaken hersenschade door hiv gevonden
13-03-2013 Hersenschudding kan langdurige schade geven
19-04-2012 Schade aan bloedvaatjes en depressie onderzocht

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd