U bent nu hier:

Computer bepaalt locatie AVF bij hemodialyse

De locatie van een nieuwe verbinding tussen slagader en ader (AVF) is cruciaal voor het slagen van hemodialyse. Onderzoeker Wouter Huberts ontwikkelde een computermodel dat helpt bij het selecteren van de optimale locatie.

Het computermodel kan de bloedstroom na aanleg van een AVF voorspellen en kan zo helpen bij het zoeken van de goede locatie.

Vaattoegang

Het computermodel koos in Huberts' onderzoek bij 16 van de 21 patiënten dezelfde vaattoegang als een ervaren chirurg.

Aansluiten op kunstnier

Om hemodialysepatiënten aan te kunnen sluiten op een kunstnier wordt er chirurgisch een AVF gemaakt. De exacte locatie van deze nieuwe vaattoegang is cruciaal voor de kans van slagen.

Als een AVF niet op de optimale locatie gemaakt wordt, kan dat resulteren in een te lage bloedstroom. De vaattoegang is dan niet bruikbaar voor hemodialyse. Ander risico is een te hoge bloedstroom, met hartproblemen of onvoldoende doorbloeding van de hand tot gevolg. Extra interventies zijn dan nodig om een bruikbare vaattoegang te verkrijgen.

Proefschrift

Wouter Huberts promoveert 1 maart op zijn proefschrift 'Personalized computational modeling of vascular access creation'.

Bron: Universiteit Maastricht


Meer over hemodialyse:

Datum   Titel
30-12-2013 BMI-waarde voorspelt sterfte dialysepatiënten
20-11-2012 Hemodiafiltratie niet beter dan hemodialyse
03-09-2012 Hemodiafiltratie niet altijd beter dan hemodialyse
03-05-2012 Intensieve nierdialyse lijkt levensverlengend
10-04-2012 'Ondersteun nierpatiënt al in vroeg stadium'

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Populaire berichten

Datum   Titel


-- Advertenties -- 

--  Einde advertenties -- 


Nieuwste reacties op Artsennet

  Saint Emilion Grand Cru

  Reactie: 'Indrukwekkend, zowel qua verhaal als reacties. Ik ben blij dat er zoveel artsen zijn die zich zo inleven in de problemat...'  »»


  Integrative Medicine, evidence en werkingsmechanisme

  Reactie: 'Geachte collega Leclercq, Numbers needed to treat (NTT) kun je niet vaststellen voor een vorm van geneeskunde, zoals re...'  »»


  Haal de muur neer!

  Reactie: 'Beste Marcel, Zijn er al resultaten van de bovengenoemde pilot? Ik vind het een interessant thema, hoe de samenwerking ...'  »»


  Meer experimenteel onderzoek voor ALS

  Reactie: 'Ik heb ook de uitzending van Pauw en Witteman gevolgd. Ik weet niet of het aan de uitzending lag, maar de missing link i...'  »»


  Arbeidsvitaminen

  Reactie: 'Ice cream man ring your bell ! Over het werk van een ijsverkoper - ice cream man - van Jonathan Richman - dit is de liv...'  »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd